انواع مقره ها کدامند ؟

انواع مقره ها کدامند ؟

انواع مقره ها از اجزای شبکه فشار قوی هستند که در شرایط جوی خاص از نظر رطوبت، آلودگی و ولتاژ های مختلف  استفاده می شود. مقره‌های الکتریکی مانع از عبور جریان ناخواسته به زمین می شوند.انواع مقره ها در سیستم های الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع می‌توان گفت مقره یک مسیر با مقاومت بسیار بالاست که جریانی از آن عبور نمی کند مکان قرارگیری مقره الکتریکی بر روی دکل ها یا تیر های انتقال برق است.برای نگهداری هادی های الکتریکی که دارای فشار قوی با ولتاژ بسیار بالا هستند، از مقره فشار قوی استفاده می شود.

آشنایی با مقره ها:

با توجه به کاربرد های انواع مقره، می توان آن ها را در سه گروه زیر قرار داد:

۱ـ مقره هایی که در خطوط هوایی استفاده می شوند و بررسی انواع آن :

موارد کاربرد این نوع از مقره در عایق کردن هادی ها و برای نگهداری هادی است.

در بالا بیان کردیم که مقره ها از اجزای مهم شبکه های الکتریکی هستند که بر اساس ولتاژ مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع مقره ها با توجه به ولتاژ عبارت است از:

۱ـ مقره های سوزنی

به آن ها مقره میخی نیز گفته می شود.

این مقره ها برای نگهداری خطوط توزیع که دارای ولتاژ 11 ، 20  و ۳۳ کیلو ولت هستند، استفاده می‌شود. بطوریکه ساختار این نوع از مقره ها به صورت یک پارچه است و شکل آن ها شبیه ناقوس کلیسا است.

۲ـ مقره های آویزان

یکی دیگر از انواع مقره، مقره ی آویزان است.

از این مقره در سیستم های فوق توزیع که ولتاژ بالای ۵۰ کیلو ولت دارند، استفاده می شود. در ولتاژ های بالا، استفاده از مقره های سوزنی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست .زیرا باعث گران تمام شدن هزینه‌ های مربوط به سیستم انتقال و توزیع می شود. در نتیجه در شبکه هایی که ولتاژ آن ها بالاتر از ۵۰ ولت است، از مقره ی  آویزان استفاده می‌کنند.

۳ـ مقره سنتی

از مقره های سنتی در فضا هایی استفاده می شود که نیروی کششی افقی قابل توجهی به مقره وارد می شود. مقره های سنتی در واقع مقره های بشقابی هستند که به صورت افقی نصب می شوند. در میان انواع مقره، این نوع از مقره ها دارای استقامت مکانیکی بالاتری نسبت به مقره های آویزان هستند.

۴ـ مقره های مهار

معمولاً در ابتدا و یا در انتهای خطوط انتقال  و سیستم های انتقال از مقره های مهار استفاده می شود.
مقره ی مهار برای  خنثی کردن نیروهای کششی که به پایه ها وارد می شود، کارایی دارد.

۵ـ مقره استوانه ای

مقره های استوانه ای معمولاً برای مناطق صحرایی استفاده می‌شود. جنس آن ها چینی است و از جنس هایی برای ساخت مقره استوانه ای  استفاده می‌شود که استقامت مکانیکی زیادی دارد.
در میان مقره ها ، مقره ی استوانه ای  از نظر اقتصادی مقرون به صرفه هستند.

چنانچه قوس الکتریکی یا ضربه ‌ای به مقره وارد شود، باعث خرابی آن می شود. همچنین اگر  ولتاژ عبوری از خطوط انتقال بالا باشد، می توان از ۲ یا ۳ عدد مقره استوانه ای استفاده کرد. بدین ترتیب که مقره ها را به یکدیگر متصل نمود و از مزایای آن بهره برد.

۶ـ مقره چرخی

این مقره ها  در خطوطی که دارای فشار ضعیفی هستند ( معمولاً ۴۰۰ ولت ) استفاده می شوند.

 

2ـ مقره های اتکایی

موارد کاربرد این نوع مقره در عایق کاری باس بار هاست، این باس بار ها در تابلو ها استفاده می شود و عایق کاری نسبت به زمین صورت می گیرد.

۳ـ مقره های عبوری یا بوشینگ ها:

برای عایق کاری باس بارها نسبت به بدنه ی تجهیزات و وسایل و یا عایق کاری نسبت به دیوار استفاده می شود.

بررسی ویژگی های انواع مقره:

  • مقره ها باید استقامت الکتریکی و مکانیکی بالایی داشته باشند.
  • موادی که در ساخت آن ها مورد استفاده قرار می گیرد، باید خالی از ناخالصی باشد.
  • حفره های داخلی در سطح انواع مقره وجود نداشته باشد.
  • جنس مقره ها باید به نحوی باشد که در اثر تغییرات دمایی انبساط و انقباض پیدا نکنند و تغییر شکل ندهند.
  • باید در مقابل درجه حرارت نیز مقاوم باشند.
  • در برابر نفوذ آب و رطوبت آلودگی از خود مقاومت نشان دهند.
  • از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشند.
  • ضریب اطمینان بالایی داشته باشند.
  • جنس انواع مقره ها نیز از چینی یا شیشه ساخته می شود.

 

4.مقره های ولتاژ بالا

چندین دهه عملکرد  نشان داده است که مقره های سرامیکی ساخته شده از چینی و شیشه عملکرد خوبی از خود نشان می دهند و در برابر پیری محیطی مقاومت می کنند. آنها علاوه بر استحکام مکانیکی بالا، مقاومت بسیار خوبی در برابر تخریب مواد ناشی از تنش الکتریکی و فعالیت های تخلیه ارائه می دهند. با این حال، آنها از داشتن خواص سطح آبدوست رنج می برند، به این معنی که آب می تواند به راحتی یک فیلم رسانای پیوسته تشکیل دهد، بنابراین اجازه می دهد تا جریان های نشتی سطحی بالا بر روی سطوح خیس شده آنها جریان یابد. چنین جریان هایی باعث ایجاد نوارهای خشک در مناطق با چگالی جریان بالا و نرخ تر شدن کمتر می شود که در نهایت باعث ایجاد قوس سطحی و اغلب فلاش آور کامل مقره می‌شود.

 مقره ها در محیط آلوده:

در دهه‌های اخیر، مقره های پلیمری به دلیل عملکرد بهتر در آلودگی، معرفی و به طور گسترده در سطوح ولتاژ توزیع مورد استفاده قرار گرفته‌اند. در حال حاضر مقره های ساخته شده از مواد پلیمری اغلب عایق های کامپوزیتی یا غیر سرامیکی نامیده می شوند. مقره های غیر سرامیکی، مانند لاستیک سیلیکونی، مزایای متعددی نسبت به مقره های چینی دارند. آنها دارای خواص سطحی آبگریز (دفع آب) عالی در شرایط مرطوب هستند. این ویژگی کمک می کند تا جریان نشتی به حداقل برسد، با این حال، آنها از داشتن خواص سطح آبدوست رنج می برند، به این معنی که آب می تواند به راحتی یک فیلم رسانای پیوسته در امتداد مسیر خزش تشکیل دهد، بنابراین اجازه می دهد تا جریان های نشتی سطحی بالا بر روی سطوح خیس شده آنها جریان یابد. چنین جریان هایی باعث ایجاد نوارهای خشک در مناطق با چگالی جریان بالا و نرخ تر شدن کمتر می شود که در نهایت باعث ایجاد قوس سطحی و اغلب فلاش آور کامل عایق می شود. در دهه‌های اخیر، مقره ‌های پلیمری به دلیل عملکرد بهتر در آلودگی، معرفی و به طور گسترده در سطوح ولتاژ توزیع مورد استفاده قرار گرفته‌اند. در حال حاضر مقره های ساخته شده از مواد پلیمری اغلب مقره های کامپوزیتی یا غیر سرامیکی نامیده می شوند. مقره های غیر سرامیکی، مانند لاستیک سیلیکونی، مزایای متعددی نسبت به مقره های چینی دارند. آنها دارای خواص سطحی آبگریز (دفع آب) عالی در شرایط مرطوب هستند. این ویژگی کمک می کند تا جریان نشتی به حداقل برسد.

فلاش اور روی مقره ها :

به منظور بهبود عملکرد مقره های چینی در شرایط آلوده، از پوشش‌هایی برای کاهش جریان نشتی سطح، تخلیه‌های سطحی و کاهش وقوع فلاش آور در مقره های چینی موجود و نصب شده استفاده شد. این عمل به ویژه برای مقره های نصب شده در پست های با شدت آلودگی مناسب است. پوشش های معمولی شامل گریس ها و روکش های لاستیک سیلیکونی ولکانیزه کننده دمای اتاق (RTV-SiR)  می باشد. با افزایش دامنه ولتاژ انتقال، شدت آلودگی محل به مهم ترین عامل سیستم تبدیل می شود. فلاش اور روی مقره های آلوده یک تهدید جدی برای اطمینان سیستم است و منجر به قطع شدن سیستم می شود. اقدامات اصلاحی زیادی برای به حداقل رساندن فلاش اوور عایق چینی در شرایط آلودگی وجود دارد. یکی از این روش ها استفاده از پوشش های آبگریز مانند لاستیک سیلیکونی ولکانیزه کننده دمای اتاق (RTV- SiR) و پوشش های گریس بر روی سطح مقره های سرامیکی است. راه حلی که اخیراً برای مقره های آلوده در فضای باز پیشنهاد شده است، استفاده از نانو پوشش “Voltshield” بر روی سطح عایق است.

 

همچنین در مورد شرکت منیران نیرو صنعت بیشتر بدانید


آخرین اخبار

انواع مقره ها کدامند ؟

انواع مقره ها کدامند ؟

بازدید از شرکت منیران نیرو صنعت

بازدید از شرکت منیران نیرو صنعت


دسته بندی مطالب


آخرین محصولات

محصولات دیگر

محصولات دیگر

پوشش های ضد خوردگی و محافظتی

پوشش های ضد خوردگی و محافظتی

مقره با پوشش

مقره با پوشش